Sunday, December 27, 2009

Dr Wahbah Zuhaili vs Ustaz2 PMRAM

Sebilangan ustaz2 PMRAM suke buat kepala kt Mesir ni. Mereka mengaku sbg ahlisunnahwaljamaah, tetapi sebahagian drp fahaman2 mereka tidak mengikut jumhur ulama sunnah. Malahan mereka pula yg mengguna-pakai nama "jumhur". Inilah jenayah ilmu yg akhirnya akan memakan diri mereka sendiri. Ya Allah, kau bukakanlah hati mereka utk berkata benar.

Aku tatau nape ustaz2 yg betol2 ikhlas di jalan sunnah ni masih bagi muka kt dorg.
Sebahagian drp ustaz2 PMRAM tu plak terlampau taksub dgn PAS dan Anwar Ibrahim.
Tapi yg sedihnya, mereka menggunakan nama islam. Ramai anak2 muda dari jurusan Perubatan terpengaruh dgn doktrin mereka. Kalau nak kate syiah asalnye berbeza politik, lalu berbeza akidah dan sebagainya, nah! Inilah antara bibik2 permulaan neo-syiah, neo-jahmiah.

Aku yg nak tegur dituduh kurang ajar. Mmg aku kurang ajar pun.
Tape, aku terus repair akhlak aku. Mungkin aku memerlukan satu degree dlm jurusan agama
utk bercakap hal2 agama ni. Aku pun rase macam nak sambung belajar kt Uni. Madinah nanti, best kalo dapat belajar hadis. Tp mase yg berbaki kt Mesir ni, tak bleh dibuang je, kene ajak ustaz2 sunnah yg lain betulkan keadaan ni dan aku tak boleh buat kerja sorg2. Kene ajak muaz, yasir, nik hilmi, nik abduh, pai dan ustaz2 sunnah utk buat perubahan ini.

Anyway ni ade video Dr Wahbah menjelaskan ttg Tauhid tiga (rububiyyah, uluhiyyah, asma' wassifat).. Ustaz2 PMRAM tu kate tak boleh bahagi tauhid kpd tiga, hujah dorg perkataan tauhid tu da maksudnya satu, pastu ade yg samekan dgn trinity dalam kristian, astaghfirullah hal 'azim.
Tape, kte tgk ape yg Dr Wahbah, sorg ulama besar sunni skang ni, dr Syria kate.

Link Youtube --> http://www.youtube.com/watch?v=qXeSmAlLvUU

يمكن تجب عن تقسيم التوحيد إلى ثلاثة أقسام؟ بعض الناس يعني يرد على هذا ويقول بأن هذا تقسيم النصارى وغير ذلك، مع أن هذا قد كررت بالحكومة قد كررت، في الجامعات والمدارس نليجه، فماذا ...؟

]Boleh awak jawab tentang pembahagian tawhid kepada 3 bahagian? Sebahagian manusia – iaitu – yang menolak ke atas (pembahagian) ini, dan berkata bahawa ini ialah pembahagian Kristian dan sebagainya, tambahan lagi hal ini telah berulang-ulang dalam kerajaan, iaitu telah berulang-ulang di universiti-universiti dan sekolah-sekolah yang kami masukinya. Maka apa …?


... نحن ينبغي أن لا نعرف وأن لا نستمع إلا لمقالة أهل السنة والجماعة. وأما هؤلاء المشككون، والذين يحرفون النصوص من بعض مواضعها، ويخالفون ما عليه جمهور الأمة، فهم مخطؤون، فلا تستمعوا لهم، ولا تقيموا وزنا لأي كلام يصدر منهم لأنهم في هذا لهم مآرب معينة، ونحن نبرأ إلى الله سبحانه وتعالى من مثل هذه الأعمال التي تعاتج تزرع الفنتة بين المسلمين.

… Kita tidak perlu untuk mengetahui atau kita tidak perlu mendengar melainkan kepada kata-kata Ahli s-Sunnah wal-Jama`ah. Dan mereka yang ragu-ragu itu, dan yang mengubah nas-nas daripada beberapa tempat-tempatnya, dan yang mencanggahi apa yang jumhur ummah berada di atasnya, maka mereka adalah salah, dan jangan kamu dengar kepada mereka, dan jangan kamu berikan pertimbangan kepada sebarang kata-kata yang datang daripada mereka, kerana sesungguhnya mereka dalam hal ini, mereka mempunyai tujuan-tujuan yang tertentu. Dan kita berlepas kepada Allah subhanahu wata`ala, daripada yang seperti perbuatan-perbuatan ini, yang sentiasa menabur fitnah dalam kalangan muslimin.

هي ثلاثة أقسام، هذه؟
Ia tiga bahagian, yang ini?
نعم، نعم، نعم
Ya, ya, ya
يعني يجوز؟
Boleh?
يجوز هذ يجوز،
Boleh, ini boleh,
تسمية، نحن، أي لماذا، ما فيها شيء، لا نقول، ذوات، وأنما الذات واحدة، وهذه الأسماء، لله الأسماء الحسنى فادعوه بها، وهذه صفات ، الأسماء والصفات كلها لله...
Penamaan, kita, iaitu kenapa, tiada padanya apa-apa, kita tidak kata, banyak zat, tetapi Zat yang Satu. Dan nama-nama ini, dan sifat-sifat ini, nama-nama dan sifat-sifat, semuanya kepunyaan Allah.
ألوهية، ربوبية، وغيرها
Uluhiyyah, Rububiyyah dan selainnya,
نعم، نعم...
Ya, ya…

Korang nilaila sendiri.

Mohd Peng

No comments:

Post a Comment