Monday, April 19, 2010

Hikayat Merong Mahawangsa

Pak Pandir, seorang lelaki melayu, bersorak bergadai untuk menangkan Anwar Ibrahim.
Tak cukup duit, hidup tergadai.
Semuanya demi Anwar.

Di blognya, di status YM&FBnya, di kedai kopi, ketika jatuh dari pohon kelapa, semuanya Anwar.
Akhirnya Anwar Ibrahim menang dan menjadi PM.
Manakala Pak Pandir gembira sambil pulang dengan tangan kosong malah berhutang.

Kata Pak Pandir, "Ini demokrasi!!!"
Mak Mandir pula menyampuk, "Demi islam! Takbir!"
Kawan Pak Pandir, jutawan Datuk Boi Siew & Peguam Tan Sri Karpal Serban Naidu anak lelaki Kapal Terbang turut sama mengiyakan, "Demokrasi!"

Di hujung kampung pula, kelihatan Ah Peng, sorg cina kapir muraqqab yang rajin,
bukan saja juara judi yg bersih, malah rajin berniaga.
Ah Peng memiliki sebuah kilang percetakan yang terbesar di dunia.
Produk yang paling banyak dihasilkan adalah buku "Surah Yasin dan Himpunan Bacaan Tahlil" lengkap dengan terjemahan dalam bahasa melayu.
Mana tidaknya, Ah Peng hanya mengambil untung 1 sen per buku, kadar paling rendah di dunia.
Maka untung dunia akhiratlah ustaz-ustaz yang menempah buku yasin dan tahlil dari Ah Peng untuk dijual ke serata tempat, "balance dunia akhirat," kata mereka.

Mengikut sumber AFP, Ah Peng telah mendapat dua lagi projek baru, mencetak buku "Hormatlah Imam Mujtahid Sufi Walaupun Bertentangan Dengan Hadis" dan "Hidupkan Bid'ah Demi Masa Depan" karangan Imam Kaduk Ibnu Pandir al-Azhari wa Sufiyyin.

Ah Peng memulakan perniagaan berbekalkan modal yang kecil, RM 2 juta ringgit yang dipinjam daripada Tabung Pinjaman Cara Islam di bawah Biro Pemuda Umno dan Bank Islam satu ketika dahulu tanpa sebarang faedah & riba'.

Melihat perkembangan Anwar Ibrahim & Pakatan Rakyat yang begitu memberansangkan, Ah Peng telah menderma sebanyak USD 1 billion untuk tujuan kempen dalam pilihanraya umum baru-baru ini. Ah Peng optimis dengan kejayaan Anwar Ibrahim baru-baru ini.

Katanya, "Aiya, itu Anuar sulah menang oo, manyak bagos oo, nanti wa buleh mintak itu anuar kasik halal homoseksual, wa talak tahanla, asek tukar-tukar balak saja, wa mau kawin dengan laki, kasik dia tala boleh lali dali wa oo, tapi ini ameno apa bikin, tala boleh kawin laki sama laki, aiyo. Demoklasi! demoklasi! demoklasi!..."

Pada malamnya, Imam Ayatollah Sabu menyampaikan kuliah maghrib di Masjid al-Kuburi, masjid besar kampung tersebut. Kuliah beliau menyentuh tentang peri pentingnya amalan menziarah kubur.

"Imam-imam syiah dah lame propose amalan2 ziarah kubur ni. Bayangkan pengalaman ana di Mesir dahulu, tak cukup dengan cium, ana teriak puas-puas kt makam Saidina Husin sambil berzikir burdah penuh khusyu'. Inilah ajaran Nabi kita Muhammad saw," kata Imam Sabu sambil disambut hadirin dengan laungan takbir.

Sebelum kuliah berakhir, Imam Sabu mengumumkan tentang program penggalian semula kubur Saidatina Aisyah bagi menegakkan kebenaran dalam membongkar penipuan Saidatina Aisyah satu ketika dahulu. Seorang pakar forensik, Dr Porn-Without-Tips akan hadir sama bagi menjalankan siasatan lanjut.

Kemudian mereka semua mengadakan upacara mingguan, "Zikir Tak Sengaja Lompat."
Dek kerana terlampau asyik berzikir, mereka terlupa untuk solat isyak dan subuh serta menunaikan nafkah batin isteri masing-masing berbulan-bulan lamanya.

Kata Imam Sabu, "Takpa takpa, hangpa jangan duk risau, ana dah solat hormat waktu sambil2 zikir tadi, ana tanggung solat hangpa. Meh, lekaih2, jangan duk buang masa na, meh amek berkat ana cepat, ready2, ana nak ludah dah ni." Maka kacau-bilaulah masjid tersebut dengan makmum yang berebut-rebut untuk menelan ludah Imam Sabu.

Tiba-tiba, datang sekumpulan lelaki yang gagah mengejut-berukkan jemaah di masjid tersebut.
Siapakah mereka?

Bersambung....

Ikuti sambungan kisah ini.

Mohd Peng.

2 comments: